Geen categorie

Verstopte afvoer: tips om zelf de verstopping op te lossen

Hoewel een verstopte afvoer redelijk simpel te voorkomen is, is het toch een vaak voorkomend probleem. Gelukkig kost ook het oplossen van een verstopte afvoer niet al te veel moeite. Daarom hier een aantal manieren om een verstopte afvoer te verhelpen!

 

Ontstoppen met de ontstopper

 

De meest simpele oplossing voor een verstopping is, het woord zelf zegt het al, een ontstopper. Dit rubberen gereedschap zet u simpel over de verstopte afvoer nadat u deze met een laagje water hebt gevuld. Vervolgens maakt u een aantal stevige pompbewegingen en trekt u de ontstopper in één keer los. Wanneer u dit een aantal keer herhaalt komt er als het goed is vuil naar boven. Dit kunt u weggooien en de verstopping is (hopelijk) verholpen.

 

Kleine klus

 

Bovenstaande oplossing werkt vooral bij lichte verstoppingen. Wanneer het gaat om een zwaardere verstopping van de afvoer kunt u zelf de zwanenhals van de afvoer los halen. Dit kan dus niet bij een verstopping van het doucheputje. Het loshalen van de zwanenhals lijkt een heel werk, maar dit valt best mee. Als u er toch geen vertrouwen in hebt kunt u er natuurlijk ook altijd een loodgieter bij halen. Wilt u wel zelf aan de slag? Dan zijn dit de stappen: zet een emmer onder de zwanenhals om achtergebleven water en vuil op te vangen. Draai de beker van de zwanenhals los en maak deze schoon. Probeer vuil uit de hals te verwijderen, eventueel met een lange ijzerdraad die je tot lus buigt. Plaats de zwanenhals terug.

 

Zwaardere middelen

 

Mochten bovenstaande oplossingen niet helpen, kunt u ook een oplosmiddel proberen dat u in de winkel kunt kopen. Dit zijn echter vaak middelen met agressieve chemicaliën die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Probeer dus liever eerst de bovenstaande manieren of ga voor een milieuvriendelijke variant. De gebruiksaanwijzing van deze vloeibare ontstopper kan per variant verschillen en vindt u op de verpakking, zorg altijd dat u deze volgt.

 

Hulp van de loodgieter

 

Wanneer u geen tijd heeft om bovenstaande oplossingen te proberen bij de verstopte afvoer of de verstopping is nog altijd niet verholpen kunt u het best een loodgieter inschakelen. Of wanneer er sprake is van een lastig te verhelpen verstopping zoals een rioolverstopping. De loodgieter gaat professioneel te werk en zorgt dat de verstopping verholpen wordt zonder verdere schade aan afvoerbuizen. De loodgieter heeft professioneel gereedschap tot zijn beschikking waarmee ook lastigere verstoppingen snel en veilig opgelost worden. Ook kan de loodgieter nakijken of er geen schade aan de afvoer of ander pijpen is gekomen door de verstopping. Lukt het u dus niet zelf of heeft u er liever direct een professional bij? Bel dan direct de loodgieter. Deze kan vaak al binnen dertig minuten bij u aanwezig zijn!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *