Tuin

Onderhouden en schoonmaken van je hottub

Bubbelbaden zoals hottubs zijn natuurlijk heel fijn om te hebben, vooral in de winter is het heerlijk om tijdens koude avonden met een drankje in zo’n warm bubbelbad te zitten. Het is echter wel belangrijk om je hottub schoon te houden, het water kan snel vies worden. Ook het hout en kunststof van de hottub en de kachel vergen enige onderhoud om de levensduur zo lang mogelijk te houden. Wil je een hottub kopen? Let hier dan goed op, wij leggen uit hoe je dit kan doen.

De hottub zelf

De houten omranding van de hottub vergt ook onderhoud om de natuurlijke kleur van het hout te behouden. Deze zal namelijk naar verloop van tijd door invloed van het licht verkleuren, meestal wordt het hout donkerder. Door het hout te beitsen zal het hout nooit kurkdroog worden en is het beschermd tegen onder andere UV licht, ook heeft beits een vochtregulerende werking waardoor het hout nooit kan rotten. Buiten beitsen kan je het hout ook oliën, dit zorgt voor een optimale beschermlaag en hiermee wordt de natuurlijke uitstraling van het hout bewaard. Bovendien heeft olie ook een vuilafstotende werking en is het een natuurproduct zonder enige chemische componenten. Als je een hottub hebt met een binnenkuip van kunststof, moet je deze ook elke keer schoonmaken als je het water vervangt. Hiermee zorg je ervoor dat het water niet gelijk weer vies wordt. Deze kuip kan je schoonmaken met een doekje met een niet agressief huis, tuin en keuken middel.

De kachel

De kachel is natuurlijk een essentieel onderdeel van de hottub, zonder kan het water niet warm worden. Het wordt altijd aangeraden om de kachel regelmatig schoon te maken om deze in een goede staat te houden. Bij externe kachels moet de aslade regelmatig geleegd worden, ook moet de binnenkant schoongemaakt worden. Je kan een externe kachel ook doorspuiten met een hogedrukreiniger, waardoor de binnenkant ook goed schoon blijft. Een interne kachel daarentegen kan leeggeschept worden met een daarvoor gemaakte asschep.

Het water

Buiten het schoonmaken en houden van de fysieke onderdelen van de hottub, is het ook belangrijk om het water schoon te houden. Als je geen gebruikt maakt of wilt maken van zuiveringsmiddelen wordt het aangeraden om het water na 2 of 3 keer helemaal te verversen. Zie je dit echter niet zitten? Dan kan je alsnog gebruik maken van enkele chemicaliën of zuiveringsmiddelen om het water langer schoon te houden. Met het gebruik van dergelijke middelen hoef je het water pas na zo’n 2 maanden te verversen. Probeer geen gebruik te maken van chloor, dit tast namelijk het aluminium aan. Wat je ook nog kan doen, is gebruik maken van een filterpomp. dit in combinatie met een zuiveringsmiddel kan je het water voor 3 maanden erin laten zitten, ook zorgt een filterpomp ervoor dat het water sneller opwarmt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *