Interieur

Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland

Een vrijstaand eiland of kookeiland is niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken. Het zorgt voor een open gevoel tijdens het koken en sluit open keukens af van de woonkamer. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke smaak kan je de kookplaat, de spoelbak en zelfs zitplaatsen integreren in het eiland. Hoe je het perfecte keukeneiland kan ontwerpen, lees je hier.

KEUKENEILAND INPLANNEN: IS ER VOLDOENDE RUIMTE?

Niet elke keuken is geschikt om een keukeneiland in te plaatsen. Door een onpraktische of te kleine ruimte zal je soms moeten kiezen voor een halfopen eiland zoals op onderstaande foto. Een vrijstaand keukeneiland in een kleine ruimte zal zorgen voor een claustrofobisch gevoel en gebrek aan bewegingsruimte. Dit kan zeker niet de bedoeling zijn want een keukeneiland is net zo in trek omwille van de openheid en ruimtegevoel. Als je niet zeker bent, kan je het eiland aftekenen op de vloer en enkele dozen plaatsen waar je denkt dat het krap zal worden.

Bij de inrichting van deze keuken werd een volwaardige tafel gecombineerd met het keukeneiland. Wanneer je kiest voor een normale tafelhoogte van 70 centimeter zal je steeds moeten werken met 2 niveauverschillen. Dit is minder strak dan één rechte lijn maar zorgt er wel voor dat je 2 materialen met elkaar kan combineren.

KOOKPLAAT OF SPOELBAK IN HET KEUKENEILAND

Je kan het keukeneiland naast werk- en bergruimte ook gebruiken om op te koken of af te wassen. Hou zeker rekening met volgende aandachtspunten wanneer je één van deze opties overweegt.

KOOKPLAAT

Bij het integreren van een kookplaat moet het eiland minstens 100 cm diep zijn zodat er geen vetspatten op de grond vallen. In tegenstelling tot een traditionele keuken is hier namelijk geen spatwand aanwezig. Hou er ook rekening mee dat een gewone afzuigkap het zicht kan belemmeren en dat er een afvoerbuis nodig is tenzij je gebruikmaakt van een recirculatiedampkap. Ook stopcontacten zullen een plaatsje moeten krijgen in het eiland wanneer je gebruikmaakt van de frietketel of het wafelijzer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *